Adrian Burca zis “Extremul”

Snowboarding, escalade, kite surfing, box
Din Navodari si Cufundata (Slobozia), in Mauritius. Asta, cand nu se da pe partie la munte, cand nu se catara pe pereti verticali sau nu da cu pumnul in ring.

Autor: Cristian Botez
Fotografii: arhiva personala Adrian Burca

E destul de greu sa ne gandim, in plina iarna, pe aceste geruri nemiloase, la sporturile nautice. Desi mai vedem, pe ici-pe colo, temerari care se incumeta sa infrunte apa cumplit de rece, ori facand bai si scufundari la copca, ori chiar sa inoate, desigur pe distante scurte.

Cu atat mai putin ne putem gandi, de exemplu, la kite surfing! Desi in acest caz practicantii acestui extrem de spectaculos sport nautic se bucura de protectie termica, gratie combinezoanelor special concepute sa reduca impactul frigului, altminteri devastator, asupra corpului. Dar hai sa facem abstractie de albul zapezii si de furia taioasa a gerului siberian si sa anticipam apropiatul sezon insorit si mai cald de la o luna la alta, cu debutul, cel putin pentru kite surfing, in luna aprilie. Am stat de vorba pe aceasta tema cu un bun prieten, pasionat cu vechime de acest sport. Adrian Burca, zis “Extremul”, 34 de ani, cameraman la PRO TV, cu o vechime in televiziune de vreo 16 ani.

A  intrat in lumea sporturilor extreme, cu multi ani in urma, facand snowboarding. Asta dup ce, elev fiind, incepuse, ca mai toti baietii, cu rolele si skate-ul. Cand s-a hotarat sa faca snowboarding, la douazeci si ceva de ani, a luat un imprumut de la banca, de 5.000 de Euro si i-a bagat pe toti in echipament profesional. Costum, sac de dormit, cort profi, accesorii diverse. A scapat cu bine din aceasta aventura, care durat cativa ani(iarna, desigur, isi mai aduce aminte de placa, cotrobaie dupa ea si fuge la munte).

Mai apoi, s-a apucat de alta nebunie. Escalade. Precizare: orice alt nou sport abordat de Adrian nu a fost abandonat niciodata definitiv! Sute de catarari timp de trei ani. La panou(inaltimi de 6-10 metri, ancorat sau la liber), outdoor, pe pereti cu gheata(cu echipament specific; pioleti, coltari) si la munte, mai ales la Cheile Rasnoavei. Atentie! Nu la Stanca Prostului, pentru cine cunoaste locul!), cea mica, cea de vreo 20 de metri, ci pe cea inalta, de langa ea, unde se antreneaza greii, inclusiv luptatorii antitero ai SRI si nu numai!

Si a venit si vremea kite surfing-ului! In 2007. A fost printre primii cursanti ai scolii D&D (Dodo si Dorin), singurii instructori din Romania atestati de International Kite Surfing Organisation. De mentionat ca, in prezent, comunitatea de kite surferi din Romania numara cateva sute de practicanti profesionisti. A bagat rapid vreo 3.500 de Euro in echipamente si a inceput sa se dea cu kite-ul pe langa tarmul Marii Negre. Desi, spune el, Litoralul nostru nu este cel mai bun pentru practicarea acestui minunat sport.

Oricum, ca sa aiba parte de senzatii cu adevarat intense, foloseste, aici, zmee de 16 metri. Cele mai bune locuri unde alearga pe coamele inspumate ale valurilor sunt de-a lungul Navodarilor sau in zona plajei “La trei papuci”, in Constanta.

S-a mai dat cu kite-ul la Cufundata, un lac sarat situat in apropiere de Slobozia, dar, dupa cum spune el, nu se compara, ca trairi, cu marea. Kite surfingul este un sport de risc. Se stie. Iar Adrian e simtit din plin, pe propria sa piele, acest lucru. In urma cu vreo patru ani, pe un vant nebun, a scapat zmeul de sub control si a fost tarat, cu viteza mare, spre plaja. A fost trantit, rasucit, rostogolit, lovit de umbrele, de sezlonguri, de tufele de pe plaja. Totul timp de cateva minute. A crezut ca nu iese viu din tot acest iures. Dar a avut sansa si a scapat relativ usor. Julit pe fata, cu un deget de la o mana rupt, cu mai multe contuzii pe tot corpul. Insa viu. Putin speriat, dar cu zambetul pe buze.

Bineinteles ca incidentul nu l-a descurajat. Cu atat mai putin cu cat, din acel an, a inceput sa caute locuri de kite surfing si in afara tarii. A descoperit locuri minunate, unde in fiecare sezon mii de kite surferi invadeaza plajele. In Turcia, Grecia sau Cipru. Dar adevaratul Paradis l-a descoperit la mii de kilometri de Litoralul romanesc. In Mauritius, in Sud-Vestul Oceanului Indian, la vreo 900 de kilometri de Madagascar! Si se duce acolo, de atunci, in fiecare vara. Buget serios, satisfactie uriasa! Plaja lui preferata de pe insula: Lemorne. Nu-ti poti dori ceva mai mult pe lumea asta, imi spune Adrian. Si dupa sclipirile din privirea lui, pierduta, parca, undeva departe, dincolo de Orizont, ii dau crezare pe deplin.

Dar Adrian, dupa cum il si stiu de un car de ani, nu ii ajung toate sporturile din care a “gustat” pana acum. De trei ani s-a apucat, serios, si de box. Dar despre asta, intr-o alta poveste, in curand.

  • Oana Alexandru

    Intr-adevar EXTREMUL, baga mare Ducu 🙂